Vakantie in Amsterdam maar níet voor mensen op de vlucht

Datum/Tijd
Date(s) - 15 juli 2021
18:00 - 19:00

Locatie
vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

Categorieën


Paul Staal, oud-directeur van Press Now, was de afgelopen maand in Griekenland. Hij was o.a. op Chios, waar achter gesloten deuren de rechtbank lange celstraffen oplegde aan de vermeende brandstichters van kamp Moria. Een proces wat volgens de advocaten en de pers géén eerlijk proces. Verder vertelde Paul over de praktijken van de push-backs, en over de stille omvorming van de Griekse vluchtelingenkampen tot detentiekampen. Met o.a. Nederlands geld (…).
Marieke Koekkoek, tweedekamerlid voor Volt, herkent de verhalen van Paul. Zij benadrukt dat wij als Nederland falen ten opzichte van mensen op de vlucht en ten opzichte van de landen aan de Europese grenzen. Het beleid van Europa wordt gevoed vanuit de lidstaten. Daarom moeten wij vanuit Nederland het geluid laten horen: zorg voor controle over Frontex en zorg er voor dat vluchtelingen gezamenlijk worden opgevangen in de EU-landen.
Ook stonden we stil bij verhalen over vluchtelingen die omkwamen tijdens hun tocht naar veiligheid, en luisterden we naar muziek van Laura Jansen en naar lievelingsliedjes van jongeren uit de vluchtelingenkampen.