Wake “Beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek”

Datum/Tijd
Date(s) - 16 september 2021
18:00 - 19:00

Locatie
vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

Categorieën


Op 16 september stonden we voor de vijfde keer voor het Amsterdamse stadhuis om waakzaam te zijn, om solidariteit te tonen met gevluchte mensen wereldwijd. Deze maand stonden we stil bij de beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek. We zijn geschrokken van de alsmaar harder wordende koppen in de kranten en van de uitspraken die we horen in interviews en in voorbijgang. 

Voor het eerst in de korte en krachtige geschiedenis van wake Amsterdam was er livemuziek, gespeeld door de fantastische DUO DUO band. De wake werd geopend door Caroline Siebbeles. Zie hier de tekst. 

Vervolgens sprak Mei Li Vos, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Ze sprak over storend taalgebruik in de nieuwsgeving over gevluchte mensen. Hierin onderstreepte ze dat we continu moeten hameren op feiten, laat leugens niet voortwoekeren, spreek ze tegen. Maar cancel geen mensen, dan woekeren hun leugens ergens anders voort. 

Hierna droeg actrice Carla Hardy een gedicht voor van M. Vasalis uit de bundel ‘De vogel Phoenix’.

Touria Meliani, wethouder cultuur in Amsterdam, sprak over de identiteit van mensen die gevlucht zijn. Ze had een fotolijstje bij zich met een foto van de jonge statushouder Mohammed, gemaakt door Cigdem Yuksel voor de fototentoonstelling ‘A new beginning’. In de fotoreeks werd aan jongeren werd gevraagd wie ze zijn en willen worden.

De wake werd afgesloten met een prachtig stuk van DUO DUO over de vrijheid.

De zon scheen, we stonden er met veertig mensen, het was mooi.