Wake “Criminalisering van hulpverleners”

Datum/Tijd
Date(s) - 21 oktober 2021
18:00 - 19:00

Locatie
vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

Categorieën


Het was een belangrijke wake, we luisterden naar verhalen over hulpverleners die levens hebben gered, en daarmee lange gevangenisstraffen riskeren.

Op 18 november staan in Griekenland meerdere mensen die hulp verleend hebben aan vluchtelingen voor de rechte. Onder hen zijn  Sarah, Sean en Nassos. In totaal zijn er meer dan 20 mensen gedagvaard. De rechtszaak vindt in eerste aanleg plaats in Mytillini op Lesbos.
Niet al deze mensen zullen aanwezig zijn bij het proces. Ook wil niet iedereen in de publiciteit komen. De casus van Sarah, Sean en Nassos, die meer dan 100 dagen in voorarrest hebben gezeten, wordt in de campagne #FreeHumanitarian gebruikt om internationale steun en aandacht te vragen voor deze zaak.

Reactie van één van de bezoekers:

“Ik was geschokt door de verhalen die verteld werden. Hoe in landen als Griekenland en Turkije bewoners en politie in eerste instantie heel erg bereid waren om vluchtelingen bij te staan en hoe dat nu totaal is omgeslagen naar aangeven bij de politie en uitzetting. Deels door de retoriek van de regering, deels doordat hulpverleners worden aangeklaagd, gevangen gezet en veroordeeld tot gevangenisstraffen”.

Reactie van een andere bezoeker:

“Het was goed om er te zijn, dank dat jullie dit doen en het bewustzijn scheppen!!
Ongelooflijk wat er allemaal gedaan wordt om vooral géén vluchtelingen te helpen door regeringen!! Tot de volgende bijeenkomst!!😘”.

Wat kun je doen?

In ieder geval kun je de petitie tekenen: https://chng.it/jHGRZRNNbr
De campagne van #FreeHumanintarians kun je volgen via https://www.facebook.com/freehumanitarians