Wake #21

Datum/Tijd
Date(s) - 15 december 2022
18:00 - 19:00

Locatie
vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

Categorieën


Op deze donderdag, tussen 10 december ‘De Dag van de Mensenrechten’ en 18 december ‘De Dag van de Migrant’, staan we stil bij de prijs die mensen betalen voor ‘grensbewaking’.
Programma:
– inleiding door Carolina Siebbeles
– Ingeborg Beugel, journaliste
– herdenking slachtoffers
Meer informatie over het programma:
In de week van 10 tot 18 december vinden in heel Nederland herdenkingen plaats voor de 48.647 mensen die sinds 1993 overleden terwijl zij Fort Europa probeerden te bereiken. Op de Middellandse Zee, in de bergen op de Balkan, in het Poolse oerbos of zelfs in de Nederlandse opvang.
Op 8 december is de actuele versie van het zwartboek over pushbacks en systematisch geweld aan de Europese grenzen uitgekomen, samengesteld door Border Violence Monitoring Network. Dit boek omvat 1.635 getuigenissen van pushbacks die in totaal zo’n 25.000 personen betreffen. Het zwartboek is aangeboden aan leden van het Europees Parlement in Brussel.
Ingeborg Beugel, journaliste voor o.a. de Groene Amsterdammer, die al lange tijd schrijft over het Europese migratie beleid, was hierbij en doet op onze bijeenkomst verslag.
Hierna zullen we omgekomen vluchtelingen herdenken met muziek, licht, stilte, we noemen hun namen en vertellen hun verhalen.