Amsterdammers waken voor een humaan asielbeleid

Eerstvolgende wake

Wake 21 oktober

Datum: 21 oktober 2021
Tijd: 18:00 uur
Plaats: vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

Donderdag 21 oktober, 18:00 – 19:00 uur vindt de volgende wake plaats, vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde.
Programma volgt.

Zet in je digitale agenda: Webcal


Waarom Waken?

De situatie en de vooruitzichten van de duizenden vluchtelingen die bivakkeren in de kampen langs  de randen van Europa of onderweg zijn in de Balkan wordt slechter en slechter. Het afgelopen jaar is in Amsterdam door heel wat mensen en groepen actie gevoerd voor het opnemen van 500 minderjarige kinderen, voor een humaan Europees vluchtelingenbeleid, voor de evacuatie van kamp Moria. Er zijn helaas geen resultaten geboekt.

Wij willen laten zien dat er ondanks de verharding in de Nederlandse politiek, in Amsterdam nog altijd veel draagvlak is voor het bieden van veiligheid en het opbouwen van een nieuw bestaan voor asielzoekers.

Wij kijken níet weg voor de situatie langs de Europese grenzen: de Griekse kampen, de verschrikkingen van de vluchtroutes op de Balkan, de pushbacks door de Europese grensbewaker Frontex op de Middellandse Zee. 
Het is méér dan ooit nodig om wakker en waakzaam te blijven. Met maandelijkse waken willen wij de aandacht vasthouden voor de vluchtelingenproblematiek: bij omstanders met wie we in gesprek gaan, bij gemeenteraadsleden, wethouders en de burgemeester, bij de media. 

Van de Nederlandse overheid vragen wij om een voortrekkersrol te nemen om binnen Europa te komen tot een humaan migratie- en asielbeleid.

De gemeente Amsterdam vragen wij het voortouw te nemen richting de landelijke politiek, om méér vluchtelingen uit de Griekse kampen op te nemen, de asielprocedures te verbeteren, een oplossing te zoeken voor schrijnende gevallen en voor de vele ongedocumenteerden.

Ons doel is om de vluchtelingencrisis steeds weer onder de aandacht te brengen, bewustzijn te creëren en uiteindelijk verandering van beleid te bewerkstelligen. 


Wie Zijn Wij?

Wij zijn een groep bezorgde Amsterdammers. We hebben elkaar leren kennen bij eerdere demonstraties in het afgelopen jaar, en we vormen nu het Comité Wake Amsterdam.

  • Christie de Wit 
  • Flip Schrameijer
  • Caroline Siebbeles
  • Tirtsa Lisser
  • Caroline Kruijne

Informatie & Contact

Iedere 3e donderdag van de maand waken wij voor het Stadhuis in Amsterdam, ingang Amstelzijde.

Het programma publiceren we iedere maand

Heb je vragen, suggesties of wil je je aanmelden voor onze mailinglist? Stuur dan een bericht naar:  WakeAmsterdam@gmail.com

Terugblik Voorgaande Waken

Wake “Beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek”

vond plaats op 16 september 2021 om 18:00 uur vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

Op 16 september stonden we voor de vijfde keer voor het Amsterdamse stadhuis om waakzaam te zijn, om solidariteit te tonen met gevluchte mensen wereldwijd. Deze maand stonden we stil bij de beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek. We zijn geschrokken van de alsmaar harder wordende koppen in de kranten en van de uitspraken die we horen in interviews en in voorbijgang. 

Voor het eerst in de korte en krachtige geschiedenis van wake Amsterdam was er livemuziek, gespeeld door de fantastische DUO DUO band. De wake werd geopend door Caroline Siebbeles. Zie hier de tekst. 

Vervolgens sprak Mei Li Vos, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Ze sprak over storend taalgebruik in de nieuwsgeving over gevluchte mensen. Hierin onderstreepte ze dat we continu moeten hameren op feiten, laat leugens niet voortwoekeren, spreek ze tegen. Maar cancel geen mensen, dan woekeren hun leugens ergens anders voort. 

Hierna droeg actrice Carla Hardy een gedicht voor van M. Vasalis uit de bundel ‘De vogel Phoenix’.

Touria Meliani, wethouder cultuur in Amsterdam, sprak over de identiteit van mensen die gevlucht zijn. Ze had een fotolijstje bij zich met een foto van de jonge statushouder Mohammed, gemaakt door Cigdem Yuksel voor de fototentoonstelling ‘A new beginning’. In de fotoreeks werd aan jongeren werd gevraagd wie ze zijn en willen worden.

De wake werd afgesloten met een prachtig stuk van DUO DUO over de vrijheid.

De zon scheen, we stonden er met veertig mensen, het was mooi.


Protestwake ‘Solidair met de Afghanen’

vond plaats op 19 augustus 2021 om 18:00 uur vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

In een angstaanjagend hoog tempo heeft de Taliban Afghanistan in handen gekregen en is 4 dagen geleden Kabul ingenomen. Mensen doen wanhopige pogingen het land te verlaten. We houden onze adem in voor wat er gaat gebeuren. De toekomst ziet er zeer somber uit: vooral aan vrouwen worden alle mensenrechten ontnomen en als de sharia opnieuw wordt ingevoerd, gaat Afghanistan decennia terug in de tijd.

Tijdens deze protestwaken betuiten we solidariteit met álle Afghanen, zij die achterblijven, zij die op de vlucht zijn en zij die elders in de wereld wonen. Wat wij eisen is:

  • dat de Nederlandse regering haar verantwoordelijkheid neemt en er álles maar dan ook álles aan doet om alle Afghanen die hebben gewerkt voor de Nederlandse missies, de Afghaanse NGO-medewerkers, journalisten met hun gezinnen te evacueren en naar Nederland te halen.
  • dat de regering snel nieuw beleid maakt ter bescherming van álle Afghanen die in Nederland asiel vragen

Morwarid Hamidy, een jonge Afghaanse studente en actief bij de Jonge Socialisten, riep in een hartverscheurend betoog op om de Afghanen te blijven steunen.

Flip Schrameijer vertelde het verhaal van Feraidoon, een jonge Afghaanse vluchteling die al jaren onderweg is en in Griekenland is blijven steken. Hij wordt daar opgevangen door de journaliste Ingeborg Beugel. Lees HIER het verhaal.

Femke de Vries van Vluchtelingenwerk Nederland roept de overheid op om onmiddellijk alle Afghanen die op basis van hun samenwerking met westerse organisaties doelwit zijn van de Taliban in veiligheid te brengen en daarbij niemand uit te sluiten.

Don Ceder heeft samen met andere kamerleden meerdere malen kamervragen gesteld, en zegt toe dat zijn partij er bovenop zit om te zorgen dat de regering alle toezeggingen uitvoert.
(NB: in het programma was Kati Piri – PvdA – aangekondigd, in haar plaats sprak Don Ceder – ChristenUnie).

Deze wake heeft veel aandacht van de pers gekregen, zowel vóóraf als achteraf:

 

Aandacht in de media:


Vakantie in Amsterdam maar níet voor mensen op de vlucht

vond plaats op 15 juli 2021 om 18:00 uur vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

Paul Staal, oud-directeur van Press Now, was de afgelopen maand in Griekenland. Hij was o.a. op Chios, waar achter gesloten deuren de rechtbank lange celstraffen oplegde aan de vermeende brandstichters van kamp Moria. Een proces wat volgens de advocaten en de pers géén eerlijk proces. Verder vertelde Paul over de praktijken van de push-backs, en over de stille omvorming van de Griekse vluchtelingenkampen tot detentiekampen. Met o.a. Nederlands geld (…).
Marieke Koekkoek, tweedekamerlid voor Volt, herkent de verhalen van Paul. Zij benadrukt dat wij als Nederland falen ten opzichte van mensen op de vlucht en ten opzichte van de landen aan de Europese grenzen. Het beleid van Europa wordt gevoed vanuit de lidstaten. Daarom moeten wij vanuit Nederland het geluid laten horen: zorg voor controle over Frontex en zorg er voor dat vluchtelingen gezamenlijk worden opgevangen in de EU-landen.
Ook stonden we stil bij verhalen over vluchtelingen die omkwamen tijdens hun tocht naar veiligheid, en luisterden we naar muziek van Laura Jansen en naar lievelingsliedjes van jongeren uit de vluchtelingenkampen.


Wake in het teken van Wereldvluchtelingendag

vond plaats op 17 juni 2021 om 18:00 uur vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

Op het zonovergoten plein voor het Amsterdamse Stadhuis hielden we onze tweede wake. Drie bekende actrices: Tamar van den Dop, Carla Hardy en Oda Spelbos lazen de namen voor van 100 vluchtelingen die omgekomen zijn aan de grenzen van Europa. Vervolgens hadden we 2 minuten stilte om de slachtoffers te herdenken. Els van Driel en Mo Ghandour vertelden over Shadow Game. De wake werd afgesloten met een lied.

Artikel in het Parool


De eerste wake

vond plaats op 20 mei 2021 om 00:00 uur vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

De eerste Wake Amsterdam is een feit! Op donderdag 20 mei stonden we met circa 50 mensen voor het Stadhuis.

Vòòr een humaan vluchtelingenbeleid. Omdat wegkijken geen optie is. Omdat wij willen laten zien dat er draagvlak is.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) sprak, evenals Steven van de Vijver (huisarts en oprichter SOSMORIA) en Marit Törnqvist (schrijver/illustrator).


Agenda


Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

**Beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek***
Op 16 september stonden we voor de vijfde keer voor het Amsterdamse stadhuis om waakzaam te zijn, om solidariteit te tonen met gevluchte mensen wereldwijd. Deze maand stonden we stil bij de beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek. We zijn geschrokken van de alsmaar harder wordende koppen in de kranten en van de uitspraken die we horen in interviews en in voorbijgang.
Voor het eerst in de korte en krachtige geschiedenis van wake Amsterdam was er livemuziek, gespeeld door de fantastische DUO DUO band. De wake werd geopend door CAROLINE SIEBBELES.

Vervolgens sprak MEI LI VOS, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Ze sprak over storend taalgebruik in de nieuwsgeving over gevluchte mensen. Ze onderstreepte dat we continu moeten hameren op feiten, laat leugens niet voortwoekeren, spreek ze tegen. Maar cancel geen mensen, dan woekeren hun leugens ergens anders voort.

Hierna droeg actrice CARLA HARDY een gedicht voor van M. Vasalis uit de bundel ‘De vogel Phoenix’.
TOURIA MELIANI, wethouder cultuur in Amsterdam, sprak over de identiteit van mensen die gevlucht zijn. Ze had een fotolijstje bij zich met een foto van de jonge statushouder Mohammed, gemaakt door Cigdem Yuksel voor de fototentoonstelling ‘A new beginning’. In de fotoreeks werd aan jongeren werd gevraagd wie ze zijn en willen worden.
De wake werd afgesloten met een prachtig stuk van DUO DUO over de vrijheid.

De zon scheen, we stonden er met veertig mensen, het was mooi.
... MeerMinder

1 dag terug
**Beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek***
Op 16 september stonden we voor de vijfde keer voor het Amsterdamse stadhuis om waakzaam te zijn, om solidariteit te tonen met gevluchte mensen wereldwijd. Deze maand stonden we stil bij de beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek. We zijn geschrokken van de alsmaar harder wordende koppen in de kranten en van de uitspraken die we horen in interviews en in voorbijgang. 
Voor het eerst in de korte en krachtige geschiedenis van wake Amsterdam was er livemuziek, gespeeld door de fantastische DUO DUO band. De wake werd geopend door CAROLINE SIEBBELES.

Vervolgens sprak MEI LI VOS, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Ze sprak over storend taalgebruik in de nieuwsgeving over gevluchte mensen. Ze onderstreepte dat we continu moeten hameren op feiten, laat leugens niet voortwoekeren, spreek ze tegen. Maar cancel geen mensen, dan woekeren hun leugens ergens anders voort. 

Hierna droeg actrice CARLA HARDY een gedicht voor van M. Vasalis uit de bundel ‘De vogel Phoenix’.
TOURIA MELIANI, wethouder cultuur in Amsterdam, sprak over de identiteit van mensen die gevlucht zijn. Ze had een fotolijstje bij zich met een foto van de jonge statushouder Mohammed, gemaakt door Cigdem Yuksel voor de fototentoonstelling ‘A new beginning’. In de fotoreeks werd aan jongeren werd gevraagd wie ze zijn en willen worden.
De wake werd afgesloten met een prachtig stuk van DUO DUO over de vrijheid. 

De zon scheen, we stonden er met veertig mensen, het was mooi.

**Afghanen welkom!!***

We schamen ons kapot voor de taferelen in De Harskamp afgelopen week.
En wij niet alléén!

dekanttekening.nl/nieuws/refugeeswelcome-twitteraars-sturen-lieve-kaarten-naar-azc-harskamp2/

Doe mee met de lieve-kaartjes actie om Afghanen welkom te heten!
Adressen vind je hieronder!
... MeerMinder

4 weken terug
**Afghanen welkom!!***

We schamen ons kapot voor de taferelen in De Harskamp afgelopen week.
En wij niet alléén!

https://dekanttekening.nl/nieuws/refugeeswelcome-twitteraars-sturen-lieve-kaarten-naar-azc-harskamp2/

Doe mee met de lieve-kaartjes actie om Afghanen welkom te heten!
Adressen vind je hieronder!

**ELKE AFGHAAN RECHT OP EEN VEILIG BESTAAN***

Op 28 augustus om 15:00 demonstreren we op de Dam in Amsterdam in solidariteit met Afghanistan en Afghaanse vluchtelingen. Kom ook!
Wil je helpen hier zoveel mogelijk aandacht voor te vragen?

Dat kan door 👇

- Deze afbeelding te delen op je sociale media met de hashtag #AfghanistanOnveilig.
Hier download je de afbeelding: www.dropbox.com/.../AABET8GBSwct5-nxwZavsX7va...
- Jezelf op aanwezig te zetten bij het Facebook evenement, waar je meer kan lezen over de demonstratie, en deze te delen in je netwerk: fb.me/e/1FTJiQJTY
- Zelf aanwezig te zijn op 28 augustus.
🖊De petitie te delen en te ondertekenen: campagnes.degoedezaak.org/.../afghaan-recht-op...
... MeerMinder

1 maand terug
**ELKE AFGHAAN RECHT OP EEN VEILIG BESTAAN***

Op 28 augustus om 15:00 demonstreren we op de Dam in Amsterdam in solidariteit met Afghanistan en Afghaanse vluchtelingen. Kom ook! 
Wil je helpen hier zoveel mogelijk aandacht voor te vragen? 

Dat kan door 👇 

- Deze afbeelding te delen op je sociale media met de hashtag #AfghanistanOnveilig.
Hier download je de afbeelding: https://www.dropbox.com/.../AABET8GBSwct5-nxwZavsX7va...
- Jezelf op aanwezig te zetten bij het Facebook evenement, waar je meer kan lezen over de demonstratie, en deze te delen in je netwerk: https://fb.me/e/1FTJiQJTY
- Zelf aanwezig te zijn op 28 augustus. 
🖊De petitie te delen en te ondertekenen: https://campagnes.degoedezaak.org/.../afghaan-recht-op...

Lees verder op onze facebookpagina!