Wake Amsterdam
Amsterdammers waken voor een humaan asielbeleid
Eerstvolgende wake
Geen EvenementenWaarom Waken?
De situatie en de vooruitzichten van de duizenden vluchtelingen die bivakkeren in de kampen langs de randen van Europa of onderweg zijn in de Balkan wordt slechter en slechter. Het afgelopen jaar is in Amsterdam door heel wat mensen en groepen actie gevoerd voor het opnemen van 500 minderjarige kinderen, voor een humaan Europees vluchtelingenbeleid, voor de evacuatie van kamp Moria. Er zijn helaas geen resultaten geboekt.
Wij willen laten zien dat er ondanks de verharding in de Nederlandse politiek, in Amsterdam nog altijd veel draagvlak is voor het bieden van veiligheid en het opbouwen van een nieuw bestaan voor asielzoekers.
Wij kijken níet weg voor de situatie langs de Europese grenzen: de Griekse kampen, de verschrikkingen van de vluchtroutes op de Balkan, de pushbacks door de Europese grensbewaker Frontex op de Middellandse Zee.
Het is méér dan ooit nodig om wakker en waakzaam te blijven. Met maandelijkse waken willen wij de aandacht vasthouden voor de vluchtelingenproblematiek: bij omstanders met wie we in gesprek gaan, bij gemeenteraadsleden, wethouders en de burgemeester, bij de media.
Van de Nederlandse overheid vragen wij om een voortrekkersrol te nemen om binnen Europa te komen tot een humaan migratie- en asielbeleid.
De gemeente Amsterdam vragen wij het voortouw te nemen richting de landelijke politiek, om méér vluchtelingen uit de Griekse kampen op te nemen, de asielprocedures te verbeteren, een oplossing te zoeken voor schrijnende gevallen en voor de vele ongedocumenteerden.
Ons doel is om de vluchtelingencrisis steeds weer onder de aandacht te brengen, bewustzijn te creëren en uiteindelijk verandering van beleid te bewerkstelligen.
Wie Zijn Wij?
Wij zijn een groep bezorgde Amsterdammers. We hebben elkaar leren kennen bij eerdere demonstraties in het afgelopen jaar, en we vormen nu het Comité Wake Amsterdam.
- Christie de Wit
- Carolina Siebbeles
- Flip Schrameijer
- Simone Manuputty
- Roos van Berkel
- Caroline Kruijne
Informatie & Contact
Iedere 3e donderdag van de maand waken wij van 18.00 – 19.00 uur voor het Stadhuis in Amsterdam, ingang Amstelzijde.
Het programma publiceren we iedere maand
- op deze website,
- op onze Facebookpagina
- op Instagram
- en per mail
Heb je vragen, suggesties of wil je je aanmelden voor onze mailinglist? Stuur dan een bericht naar: WakeAmsterdam@gmail.com
Terugblik Voorgaande Waken
Wake #29 | 17 augustus 2023
Programma staat op Facebook. Klik hier voor meer informatie.
Wake #28 | 20 juli 2023
- Thijs Reuten (Europarlement PvdA) over de Tunesië deal en het Europese beleid;
- Lara de Vries was op Lesbos voor stichting Bootvluchteling, de laatste medische organisatie die nog in het kamp werkzaam is;
- Muziek: koor De Bloesjes, o.l.v. Christie de Wit
Wake #27 | 15 juni 2023
Wake #26 | 18 mei 2023
- De opvang van ongedocumenteerden is in gevaar: het kabinet laat proefballonnetjes op om te stoppen met de financiering!
Spreker: ……… (nog niet bekend) en Christie de Wit. - Hoe vluchtelingen aan de grens van Polen te maken krijgen met pushbacks, en hoe de ‘soldaten van het bos’ proberen hen te helpen.
Spreker: Carolina Siebbeles - Muziek: wegens groot succes herhaald: Brothers uit Sudan
Wake #25 | 20 april 2023
– Wat doet Amsterdam, nu de instroom van asielzoekers zo snel stijgt?
– Sabien Onvlee, Inspecteur van Onderwijs Amsterdam, over onderwijs aan asielzoekerskinderen;
– Flip Schrameijer, over de situatie in AZC Willinklaan, waar in januari een bewonersprotest plaatvond;
– Roos Ykema, MiGreat, over hoe de hulporganisaties zich voorbereiden op een nieuwe crisis in Ter Apel;
– Luiden van de noodklok;
– 1 minuut stilte voor de slachtoffers van het grensbeleid;
– Muziek door de Sudanese band “Brothers”, bewoners van CNO Purmerend. Wegens groot succes vorige keer treden zij nu weer op, mis het niet!!



together we will sound the alarm.

Wake #24 | 16 maart 2023
Wake #23 | 16 februari 2023
Kom luisteren naar ons verhaal!
En we luisteren naar mooie live muziek!
Wake #22 – Protesten tegen trage asielprocedures | 19 januari 2023
Gisteren stonden ze in de stromende regen in Osdorp: asielzoekers die een half jaar of langer moeten wachten op een eerste gesprek met de IND. Ook zijn er mensen met een status die al meerdere jaren wachten in het AZC totdat ze hun leven kunnen opstarten. Donderdag komen ze hun verhaal doen bij het Stadhuis! Wij vragen het gemeentebestuur om een reactie.
Rechtszaak tegen hulpverleners
Op 10 januari begon op Lesbos de uitgestelde rechtszaak tegen Pieter, Séan, Sarah, Nassos en 20 andere hulpverleners. Op 13 januari is het vervolg. Op onze bijeenkomst zullen we méér weten over de afloop. We krijgen een verslag uit de eerste hand!
De wereld is van ons allemaal
Christie de Wit maakte met kinderen van de Flevoparkschool een protestsong en een videoclip. De lancering van de protestsong vond plaats op 13 januari in aanwezigheid van o.a. Wethouder Rutger Groot Wassink.
Christie presenteert de song en vertelt over ’the making of’.
Live muziek door:
Akoestische americana van Point Quiet
Wake #21 | 15 december 2022
– inleiding door Carolina Siebbeles
– Ingeborg Beugel, journaliste
– herdenking slachtoffers
Ingeborg Beugel, journaliste voor o.a. de Groene Amsterdammer, die al lange tijd schrijft over het Europese migratie beleid, was hierbij en doet op onze bijeenkomst verslag.
Wake #20 | 17 november 2022
- Er zijn te weinig woningen, ik wacht al jaren op een beter huis!
- Het zijn er te veel, moeten we iedereen dan maar toelaten?
- De meeste vluchtelingen zijn gelukszoekers.
- Vluchtelingen opnemen heeft een aanzuigende werking: ieder jaar komen er meer.
- Er zitten veel te veel veilige landers tussen
- Nederland heeft niet de mankracht noch de middelen om iedereen te helpen
Wake 19: Wij Maken Plek Amsterdam | 20 oktober 2022
Demonstratie ‘Wij Maken Plek’ / wake #18 | 15 september 2022
Donderdag 15 september 18:00 – 19:00 uur voor het Stadhuis
Programma
- Juliet Broersen, fractievoorzitter Volt, gemeenteraad Amsterdam
- Caroline Siebbeles, over de noodhulpverlening in Ter Apel
- Anne-Els Jansen, Regiomanager Asiel Vluchtelingenwerk Nederland
- Jelle de Graaf en Pippi van Ommen, ‘protest-slapers’ Amsterdam
- Muziek
Wake | 21 juli 2022
programma en inhoud volgt
Wake | 16 juni 2022
Op Wake #15 hebben we het over de crisis in de opvang van asielzoekers.
Dagelijks berichten de media hierover: de landelijke eerste opvang in Ter Apel schiet tekort, er zijn veel te weinig bedden in Nederland, de doorstroming vanuit de opvang stagneert in de gemeenten.
Gemeenten kunnen niet gedwongen worden om bij te dragen aan de eerste opvang, maar er wordt wel steeds meer druk op hen uitgeoefend. Amsterdam werkt mee, stelt extra bedden ter beschikking maar is dit wel voldoende? Kan Amsterdam invloed uitoefenen in Den Haag?
Behalve de eerste opvang staat ook de 24-uurs opvang van ongedocumenteerden onder druk. Het nieuwe kabinet wil deze voorziening afbouwen en inzetten op gedwongen terugkeer. Deze lijn staat haaks op het vluchtelingenbeleid uit het Amsterdamse coalitieakkoord. Als de regering dit doorzet, heeft dit vergaande gevolgen voor de ongedocumenteerden in Amsterdam.
Hier gaan we het over hebben met twee nieuwe gemeenteraadsleden:
- Itay Garmy, raadslid Volt
- Sheher Khan, fractievoorzitter Denk
en verder op het programma:
- Oda Spelbos, actrice, leest een sonnet van Ilja Leonard Pfeijffer
- twee koren zingen bekende nummers o.a. van John Lennon.
Komt allen naar het Stadhuis, a.s. donderdag om 18:00 uur. Dit is de laatste wake met programma vóór de zomer!
Wake voor een eerlijke opvang | 19 mei 2022
Aanstaande donderdag 19 mei staan we voor de veertiende keer voor het Stadhuis Amsterdam (Amstelzijde).
We doen dat om te laten zien dat er draagvlak is voor een humaan asielbeleid.
Nu en dan hebben we bijeenkomsten waar minder mensen dan anders op afkomen. We vragen ons wel eens af wat we kunnen doen om het animo te verhogen en houden ons – als steeds – aanbevolen voor suggesties.
Vorige maand was het thema het grote verschil in gastvrijheid tussen Oekraïense en niet-Europese vluchtelingen. We hadden vier geweldige sprekers onder wie twee niet-Europese vluchtelingen. Het is begrijpelijk en had misschien ook met de vakantie te maken, maar we vonden het jammer voor hen dat er drie maal zo weinig deelnemers waren als een maand eerder toen Oekraïne centraal stond.
Wij blijven hopen dat we verschil kunnen maken als we met een groeiende groep mensen volhouden om iedere maand opnieuw solidariteit met vluchtelingen te laten zien. Als een olievlek die zich uitbreidt, binnen Amsterdam maar ook naar andere steden, waar ook kleine initiatieven ontstaan. We hebben jullie daarbij nodig! Niet één keer om te komen kijken, maar iedere maand om impact te maken, om een positieve, stelselmatige verandering te realiseren. Dus: kom, als je even kan.
Wake voor een eerlijke opvang
In de nacht van 10 op 11 mei zijn tientallen mensen die bescherming kwamen zoeken in Nederland na een ellendige reis in Ter Apel terechtgekomen waar ze buiten het hek de koude nacht moesten doorbrengen, onder een deken. Zo ver kwam het gelukkig niet; men sliep uiteindelijk op stoelen in wachtruimtes van het opvangcentrum. We zijn ons al heel lang bewust van de situatie in Ter Apel, er wordt al jaren gewaarschuwd voor het ontbreken van opvang door verschillende partijen, zoals het Rode Kruis, het COA, de VN en onlangs de kinderombudsman. Dit jarenlange gebrek aan actie om voor voldoende eerste opvang te zorgen lijkt op bewust beleid van de centrale overheid.
Deze nacht in mei, en al eerder in augustus toen Afghanen na de val van Kabul in ons land aankwamen, laat het schrille contrast zien tussen de opvang van Oekraïners die wegvluchten van oorlog en andere mensen die wegvluchten van oorlog. De eerste groep wordt, zoals het hoort, humaan opgevangen in tijdelijk ingerichte grote hallen, bij mensen thuis, zelfs in één van de kastelen van de koning. De behandeling van de andere groep werd onlangs als volgt verwoord door de woordvoerder van het COA, nadat gevluchte mensen een wachtkamer aangeboden kregen: ‘Nu hebben ze tenminste een dak boven hun hoofd’. Het blijkt steeds maar weer dat Nederland deze inhumane vorm van bescherming goed genoeg vindt. Solidariteit of empathie spelen nauwelijks een rol.
Onze houding is anders. Een gelijke opvang voor alle gevluchte mensen zou vanzelfsprekend moeten zijn, en nu dat niet zo is moeten we zorgen dat dit alsnog wordt gerealiseerd. We willen graag begrijpen waar de selectieve behandelingen van gevluchte mensen vandaan komt en hoe dit kan veranderen. Tegelijkertijd willen we benadrukken dat hulp voor Oekraïners blijvend nodig is.
Programma
Sprekers
Geert Mak – geschiedschrijver en Europa-kenner
Celeste Morton – Dutch Civilian Action, over hulp aan Oekraïners
Christie de Wit – Musicus en activiste
Muziek
‘Zangers voor Vrede’, met live zang en muziek
Moderator
Caroline Siebbeles
Wake “Gastvrijheid van Nederland” | 21 april 2022
Op deze wake hebben we het over de gastvrijheid van Nederland: met open armen ontvangen we de gevluchte Oekraïners. We zamelen spullen in, en enorme geldbedragen. Tientallen Nederlanders rijden naar de Oekraïense grens om vluchtelingen op te halen. Veel mensen stellen hun huizen voor deze vluchtelingen open. Zij kunnen aan het werk, de kinderen naar school.
Wij zijn onder de indruk!
Maar waarom doen we niet méér voor andere vluchtelingen? Waarom laten we hen verkommeren in ellendige kampen langs de Europese grenzen? Waarom moeten zij te voet door de Balkan, uitgebuit door mensensmokkelaars, teruggeslagen door grenswachten. Als zij ons land weten te bereiken, zitten ze lange tijd in de wacht voordat ze iets mogen ondernemen. Ons systeem maakt mensen lijdzaam en depressief.
Wie vlucht voor oorlog en geweld heeft perspectief nodig, kunnen we daar niet wat méér van bieden??! Vluchtelingen zijn mensen.
PROGRAMMA
- Mounir Samuel, schrijver en journalist
- Hidaya Nampiima, gevlucht uit Oeganda
- David Odiyeye, afkomstig uit Nigeria en onlangs gevlucht uit Oekraïne
- Nilab Ahmadi, gemeenteraadslid voor BIJ1
- Anita Witlox over ‘Operatie Merel’
- muziek
Wake Amsterdam | 17 maart 2022
De bijeenkomst staat in het teken van de Oekraïne, en hoe Nederland omgaat met de opvang van de ongekend grote hoeveelheid vluchtelingen die arriveren. Het is hartverwarmend om te zien hoe heel Nederland acties opzet, geld en goederen inzamelt, slaapplaatsen ter beschikking stelt.
We juichen deze betrokkenheid enorm toe, en daarnaast is onze doelstelling dat deze betrokkenheid óók andere vluchtelingen die op zoek zijn naar veiligheid ten deel valt. Dat we ons als Nederland niet alleen nú van onze beste kant laten zien maar dat we ons blijvend openstellen voor mensen die onze bescherming nodig hebben, óók als deze mensen ‘minder op ons lijken’.
Op de wake tonen we onze solidariteit met de álle vluchtelingen die op zoek zijn naar veiligheid en een menswaardig bestaan!
Programma
Sprekers
- Thijs Reuten, Europarlementariër PvdA
- Suzanne Kröger, lid Tweede Kamer Groen Links
- Nilab Ahmadi, beleidsmedewerker Bij1, Amsterdam
- Derk Sauer, journalist en uitgever Moscow Times
-
- Muziek uit de Oekraïne
-
Moderator
- Carolina Siebbeles
Wake Amsterdam | 17 februari 2022
De verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad 2022 komen er aan. De opvang van vluchtelingen past in de lange traditie van Amsterdam als diverse stad om hen die het nodig hebben een thuis te bieden, zo schrijft de gemeente op haar website.
En wat gaat dit concreet betekenen in de aankomende jaren??
Programma:
- Chris Keulemans – Schrijver en journalist, voorheen o.a. programmamaker en directeur van De Balie, en mede-oprichter van De Tolhuistuin. Schreef in 2021 het boek Gastvrijheid.
- Rutger Groot Wassink – Wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering (Groen Links)
- Farley Asruf – kandidaat gemeenteraadslid voor de PvdA
- Savannah Koolen – Coördinator Here To Support, en initiator van vele projecten in Amsterdam voor en met ongedocumenteerden.
- Muziek: nog niet bekend
Wake “Het Europese grensbeleid” | 20 januari 2022
Het is winter. En het is koud. Zo koud of nog kouder kan het ook zijn op de Griekse eilanden voor de Turkse kust, waar nog altijd duizenden mensen vastzitten, gestrand onderweg naar een veilige toekomst. Hoe gaat het daar? Hoe zijn de mensen er aan toe? Wat is hun perspectief?
Martine de Vries, kinderarts, vertelt hierover. Martine is net terug van 6 weken hulpverlening op Lesbos in het ‘nieuwe’ kamp Moria.
Wat kunnen we hierin verwachten van de nieuwe regering: gaat Nederland een voortrekkersrol nemen om te komen tot een nieuw Europees migratie- en asielbeleid?
Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam, reageert hierop.
Daarnaast staan we stil bij de slachtoffers van het migratiebeleid in het afgelopen jaar. De week vóór kerst was de meest dramatische week in het hele jaar 2021.
Carla Hardy, actrice, zal met ons de slachtoffers herdenken door het noemen van hun namen.
Het laatste deel van het programma vindt plaats bij het lichtkunstwerk ‘My light is your light’, van Alaa Minawi. Dit kunstwerk is onderdeel van het Amsterdam Light Festival. Het staat opgesteld langs de Nieuwe Keizersgracht, aan de zijkant van de Hermitage. We lopen daar gezamenlijk naar toe vanaf het Stadhuis.
Muzikale omlijsting van deze wake wordt verzorgd door een drietal musici van het Jong Nederlands Blazers Ensemble. Zij spelen bij het Stadhuis en bij het kunstwerk.
Wake Amsterdam | 16 december 2021
Donderdag 16 december is de 3e donderdag van de maand, en omdat we deze regelmaat graag willen vasthouden, zijn we er óók op deze dag, van 18:00 – 19:00 uur.
We hebben géén programma; op deze laatste wake van het jaar gaan we graag met jullie in gesprek. Om terug te blikken en vooruit te blikken, jullie ideeën op te halen, met elkaar te kijken hoe we onze impact kunnen versterken.
Wél is er muziek en we zorgen voor glühwein en iets anders warms te drinken!
SPECIALE EDITIE van Wake Amsterdam | 10 december 2021
Wij organiseren deze maand een speciale wake op vrijdag 10 december, de internationale Dag van de Rechten van de Mens.
We sluiten ook aan bij de actie #groenlicht , die op 10 december georganiseerd wordt door de Vereniging van Asieladvocaten Nederland. Tientallen organisaties ondersteunen deze actie.
In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp. Sommigen van hen durven het groene licht niet meer aan te doen uit angst voor repercussies door Poolse autoriteiten. Want mensenrechten gelden altijd en overal, en moeten door lidstaten van de EU gerespecteerd worden als mensen op de vlucht aan, op of over de grens van de EU asiel aanvragen.
Op 10 december zullen we het Stadhuis in groen licht zetten!
Het programma van deze speciale wake:
- Barbara Wegelin, asieladvocaat
- Eduard Nazarski, voormalig directeur Amnesty Nederland
- Sanne van der Kooij, arts en mede-oprichter SOSMoria
- Ingeborg Beugel, journalist en correspondent voor o.a. De Groene
- Pieter Wittenberg, hulpverlener en daarom gedaagd voor de Griekse rechter
Muziek: de Jolly Mangos
Moderator: Caroline Siebbeles
Wat kun jij doen? Met de actie #groenlicht kunnen we op een mooie en eenvoudige manier laten zien dat er in Nederland bereidheid is om mensen in nood op te vangen. Doe mee door een groen licht in je huis te zetten!
https://www.vajn.org/wp-content/uploads/2021/11/Hoe-maak-je-zelf-een-groen-licht.pdf
Ook kun je het wat grootser aanpakken en contact opnemen met een belangrijk gebouw in je buurt: een kerk, moskee, gezondheidscentrum, e.d. en bespreken hoe dit gebouw in groen licht gezet wordt op 10 december.
Wake “Heb uw naaste lief” | 18 november 2021
Thema: “Heb uw naaste lief”, over christelijke waarden en humaan asielbeleid.
Programma:
- Eest de actualiteit! Op deze 18e november staan de 22 hulpverleners voor de Griekse rechter. Onder hen Sarah, Seán en Nassos, en ook de 74-jarige Pieter Wittenberg die als schipper op een reddingsboot voer. De belangrijkste aanklacht is mensensmokkel. We hebben contact met Lesbos en horen uit de eerste hand hoe de zitting is verlopen.Daarna zullen de volgende sprekers ingaan op de vraag hoe moeilijk het blijkt te zijn om het gebod ‘heb uw naaste lief’ om te zetten in politieke daden.
Sprekers:
- Gerjan van den Heuvel, fractievertegenwoordiger gemeenteraad Amsterdam voor de Christen Unie
- Colm Dekker, lekendiaken bij Sant’Egidio
- Rikko Voorberg, voorganger en activist
Muziek:
- de New Amsterdam Gospel Group, zingt een aantal nummers.
Moderator: Caroline Kruijne
Wake “Criminalisering van hulpverleners” | 21 oktober 2021
Het was een belangrijke wake, we luisterden naar verhalen over hulpverleners die levens hebben gered, en daarmee lange gevangenisstraffen riskeren.
Op 18 november staan in Griekenland meerdere mensen die hulp verleend hebben aan vluchtelingen voor de rechte. Onder hen zijn Sarah, Sean en Nassos. In totaal zijn er meer dan 20 mensen gedagvaard. De rechtszaak vindt in eerste aanleg plaats in Mytillini op Lesbos.
Niet al deze mensen zullen aanwezig zijn bij het proces. Ook wil niet iedereen in de publiciteit komen. De casus van Sarah, Sean en Nassos, die meer dan 100 dagen in voorarrest hebben gezeten, wordt in de campagne #FreeHumanitarian gebruikt om internationale steun en aandacht te vragen voor deze zaak.
Reactie van één van de bezoekers:
“Ik was geschokt door de verhalen die verteld werden. Hoe in landen als Griekenland en Turkije bewoners en politie in eerste instantie heel erg bereid waren om vluchtelingen bij te staan en hoe dat nu totaal is omgeslagen naar aangeven bij de politie en uitzetting. Deels door de retoriek van de regering, deels doordat hulpverleners worden aangeklaagd, gevangen gezet en veroordeeld tot gevangenisstraffen”.
Reactie van een andere bezoeker:
“Het was goed om er te zijn, dank dat jullie dit doen en het bewustzijn scheppen!!
Ongelooflijk wat er allemaal gedaan wordt om vooral géén vluchtelingen te helpen door regeringen!! Tot de volgende bijeenkomst!!😘”.
Wat kun je doen?
In ieder geval kun je de petitie tekenen: https://chng.it/jHGRZRNNbr
De campagne van #FreeHumanintarians kun je volgen via https://www.facebook.com/freehumanitarians
Wake “Beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek” | 16 september 2021
Op 16 september stonden we voor de vijfde keer voor het Amsterdamse stadhuis om waakzaam te zijn, om solidariteit te tonen met gevluchte mensen wereldwijd. Deze maand stonden we stil bij de beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek. We zijn geschrokken van de alsmaar harder wordende koppen in de kranten en van de uitspraken die we horen in interviews en in voorbijgang.
Voor het eerst in de korte en krachtige geschiedenis van wake Amsterdam was er livemuziek, gespeeld door de fantastische DUO DUO band. De wake werd geopend door Caroline Siebbeles. Zie hier de tekst.
Vervolgens sprak Mei Li Vos, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Ze sprak over storend taalgebruik in de nieuwsgeving over gevluchte mensen. Hierin onderstreepte ze dat we continu moeten hameren op feiten, laat leugens niet voortwoekeren, spreek ze tegen. Maar cancel geen mensen, dan woekeren hun leugens ergens anders voort.
Hierna droeg actrice Carla Hardy een gedicht voor van M. Vasalis uit de bundel ‘De vogel Phoenix’.
Touria Meliani, wethouder cultuur in Amsterdam, sprak over de identiteit van mensen die gevlucht zijn. Ze had een fotolijstje bij zich met een foto van de jonge statushouder Mohammed, gemaakt door Cigdem Yuksel voor de fototentoonstelling ‘A new beginning’. In de fotoreeks werd aan jongeren werd gevraagd wie ze zijn en willen worden.
De wake werd afgesloten met een prachtig stuk van DUO DUO over de vrijheid.
De zon scheen, we stonden er met veertig mensen, het was mooi.
Protestwake ‘Solidair met de Afghanen’ | 19 augustus 2021
In een angstaanjagend hoog tempo heeft de Taliban Afghanistan in handen gekregen en is 4 dagen geleden Kabul ingenomen. Mensen doen wanhopige pogingen het land te verlaten. We houden onze adem in voor wat er gaat gebeuren. De toekomst ziet er zeer somber uit: vooral aan vrouwen worden alle mensenrechten ontnomen en als de sharia opnieuw wordt ingevoerd, gaat Afghanistan decennia terug in de tijd.
Tijdens deze protestwaken betuiten we solidariteit met álle Afghanen, zij die achterblijven, zij die op de vlucht zijn en zij die elders in de wereld wonen. Wat wij eisen is:
- dat de Nederlandse regering haar verantwoordelijkheid neemt en er álles maar dan ook álles aan doet om alle Afghanen die hebben gewerkt voor de Nederlandse missies, de Afghaanse NGO-medewerkers, journalisten met hun gezinnen te evacueren en naar Nederland te halen.
- dat de regering snel nieuw beleid maakt ter bescherming van álle Afghanen die in Nederland asiel vragen
Morwarid Hamidy, een jonge Afghaanse studente en actief bij de Jonge Socialisten, riep in een hartverscheurend betoog op om de Afghanen te blijven steunen.
Flip Schrameijer vertelde het verhaal van Feraidoon, een jonge Afghaanse vluchteling die al jaren onderweg is en in Griekenland is blijven steken. Hij wordt daar opgevangen door de journaliste Ingeborg Beugel. Lees HIER het verhaal.
Femke de Vries van Vluchtelingenwerk Nederland roept de overheid op om onmiddellijk alle Afghanen die op basis van hun samenwerking met westerse organisaties doelwit zijn van de Taliban in veiligheid te brengen en daarbij niemand uit te sluiten.
Don Ceder heeft samen met andere kamerleden meerdere malen kamervragen gesteld, en zegt toe dat zijn partij er bovenop zit om te zorgen dat de regering alle toezeggingen uitvoert.
(NB: in het programma was Kati Piri – PvdA – aangekondigd, in haar plaats sprak Don Ceder – ChristenUnie).
Deze wake heeft veel aandacht van de pers gekregen, zowel vóóraf als achteraf:
Aandacht in de media:
- https://www.ad.nl/video/kanalen/nederlands-nieuws~c400/series/snel-nieuws~s911/vanavond-protestwake-in-amsterdam-voor-afghanistan~p244230
- https://www.rd.nl/artikel/939700-tientallen-mensen-bij-wake-voor-afghanistan-in-amsterdam
- https://www.hartvannederland.nl/nieuws/politiek/tientallen-mensen-bij-wake-voor-afghanistan-amsterdam
- https://nos.nl/l/2394405#UPDATE-container-55404678
- https://www.at5.nl/artikelen/210554/wake-voor-situatie-in-afghanistan-ons-leven-heeft-ook-waarde
Vakantie in Amsterdam maar níet voor mensen op de vlucht | 15 juli 2021
Paul Staal, oud-directeur van Press Now, was de afgelopen maand in Griekenland. Hij was o.a. op Chios, waar achter gesloten deuren de rechtbank lange celstraffen oplegde aan de vermeende brandstichters van kamp Moria. Een proces wat volgens de advocaten en de pers géén eerlijk proces. Verder vertelde Paul over de praktijken van de push-backs, en over de stille omvorming van de Griekse vluchtelingenkampen tot detentiekampen. Met o.a. Nederlands geld (…).
Marieke Koekkoek, tweedekamerlid voor Volt, herkent de verhalen van Paul. Zij benadrukt dat wij als Nederland falen ten opzichte van mensen op de vlucht en ten opzichte van de landen aan de Europese grenzen. Het beleid van Europa wordt gevoed vanuit de lidstaten. Daarom moeten wij vanuit Nederland het geluid laten horen: zorg voor controle over Frontex en zorg er voor dat vluchtelingen gezamenlijk worden opgevangen in de EU-landen.
Ook stonden we stil bij verhalen over vluchtelingen die omkwamen tijdens hun tocht naar veiligheid, en luisterden we naar muziek van Laura Jansen en naar lievelingsliedjes van jongeren uit de vluchtelingenkampen.
Wake in het teken van Wereldvluchtelingendag | 17 juni 2021
Op het zonovergoten plein voor het Amsterdamse Stadhuis hielden we onze tweede wake. Drie bekende actrices: Tamar van den Dop, Carla Hardy en Oda Spelbos lazen de namen voor van 100 vluchtelingen die omgekomen zijn aan de grenzen van Europa. Vervolgens hadden we 2 minuten stilte om de slachtoffers te herdenken. Els van Driel en Mo Ghandour vertelden over Shadow Game. De wake werd afgesloten met een lied.
De eerste wake | 20 mei 2021
De eerste Wake Amsterdam is een feit! Op donderdag 20 mei stonden we met circa 50 mensen voor het Stadhuis.
Vòòr een humaan vluchtelingenbeleid. Omdat wegkijken geen optie is. Omdat wij willen laten zien dat er draagvlak is.
Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) sprak, evenals Steven van de Vijver (huisarts en oprichter SOSMORIA) en Marit Törnqvist (schrijver/illustrator).