Protestwake ‘Solidair met de Afghanen’

Datum/Tijd
Date(s) - 19 augustus 2021
18:00 - 19:00

Locatie
vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

Categorieën


In een angstaanjagend hoog tempo heeft de Taliban Afghanistan in handen gekregen en is 4 dagen geleden Kabul ingenomen. Mensen doen wanhopige pogingen het land te verlaten. We houden onze adem in voor wat er gaat gebeuren. De toekomst ziet er zeer somber uit: vooral aan vrouwen worden alle mensenrechten ontnomen en als de sharia opnieuw wordt ingevoerd, gaat Afghanistan decennia terug in de tijd.

Tijdens deze protestwaken betuiten we solidariteit met álle Afghanen, zij die achterblijven, zij die op de vlucht zijn en zij die elders in de wereld wonen. Wat wij eisen is:

  • dat de Nederlandse regering haar verantwoordelijkheid neemt en er álles maar dan ook álles aan doet om alle Afghanen die hebben gewerkt voor de Nederlandse missies, de Afghaanse NGO-medewerkers, journalisten met hun gezinnen te evacueren en naar Nederland te halen.
  • dat de regering snel nieuw beleid maakt ter bescherming van álle Afghanen die in Nederland asiel vragen

Morwarid Hamidy, een jonge Afghaanse studente en actief bij de Jonge Socialisten, riep in een hartverscheurend betoog op om de Afghanen te blijven steunen.

Flip Schrameijer vertelde het verhaal van Feraidoon, een jonge Afghaanse vluchteling die al jaren onderweg is en in Griekenland is blijven steken. Hij wordt daar opgevangen door de journaliste Ingeborg Beugel. Lees HIER het verhaal.

Femke de Vries van Vluchtelingenwerk Nederland roept de overheid op om onmiddellijk alle Afghanen die op basis van hun samenwerking met westerse organisaties doelwit zijn van de Taliban in veiligheid te brengen en daarbij niemand uit te sluiten.

Don Ceder heeft samen met andere kamerleden meerdere malen kamervragen gesteld, en zegt toe dat zijn partij er bovenop zit om te zorgen dat de regering alle toezeggingen uitvoert.
(NB: in het programma was Kati Piri – PvdA – aangekondigd, in haar plaats sprak Don Ceder – ChristenUnie).

Deze wake heeft veel aandacht van de pers gekregen, zowel vóóraf als achteraf:

 

Aandacht in de media: