Wake “Het Europese grensbeleid”

Datum/Tijd
Date(s) - 20 januari 2022
18:00 - 19:00

Locatie
vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

Categorieën


Het is winter. En het is koud. Zo koud of nog kouder kan het ook zijn op de Griekse eilanden voor de Turkse kust, waar nog altijd duizenden mensen vastzitten, gestrand onderweg naar een veilige toekomst. Hoe gaat het daar? Hoe zijn de mensen er aan toe? Wat is hun perspectief?
Martine de Vries, kinderarts, vertelt hierover. Martine is net terug van 6 weken hulpverlening op Lesbos in het ‘nieuwe’ kamp Moria.

Wat kunnen we hierin verwachten van de nieuwe regering: gaat Nederland een voortrekkersrol nemen om te komen tot een nieuw Europees migratie- en asielbeleid?
Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam, reageert hierop.

Daarnaast staan we stil bij de slachtoffers van het migratiebeleid in het afgelopen jaar. De week vóór kerst was de meest dramatische week in het hele jaar 2021.
Carla Hardy, actrice, zal met ons de slachtoffers herdenken door het noemen van hun namen.

Het laatste deel van het programma vindt plaats bij het lichtkunstwerk ‘My light is your light’, van Alaa Minawi. Dit kunstwerk is onderdeel van het Amsterdam Light Festival. Het staat opgesteld langs de Nieuwe Keizersgracht, aan de zijkant van de Hermitage. We lopen daar gezamenlijk naar toe vanaf het Stadhuis.

Muzikale omlijsting van deze wake wordt verzorgd door een drietal musici van het Jong Nederlands Blazers Ensemble. Zij spelen bij het Stadhuis en bij het kunstwerk.