Wake Amsterdam

Amsterdammers waken voor een humaan asielbeleid

Eerstvolgende wake

Wake “Het Europese grensbeleid”

Datum: 20 januari 2022
Tijd: 18:00 – 19:00 uur
Plaats: vóór het Amsterdamse Stadhuis, Amstelzijde

Het is winter. En het is koud. Zo koud of nog kouder kan het ook zijn op de Griekse eilanden voor de Turkse kust, waar nog altijd duizenden mensen vastzitten, gestrand onderweg naar een veilige toekomst. Hoe gaat het daar? Hoe zijn de mensen er aan toe? Wat is hun perspectief?
Martine de Vries, kinderarts, vertelt hierover. Martine is net terug van 6 weken hulpverlening op Lesbos in het ‘nieuwe’ kamp Moria.

Wat kunnen we hierin verwachten van de nieuwe regering: gaat Nederland een voortrekkersrol nemen om te komen tot een nieuw Europees migratie- en asielbeleid?
Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam, reageert hierop.

Daarnaast staan we stil bij de slachtoffers van het migratiebeleid in het afgelopen jaar. De week vóór kerst was de meest dramatische week in het hele jaar 2021.
Carla Hardy, actrice, zal met ons de slachtoffers herdenken door het noemen van hun namen.

Het laatste deel van het programma vindt plaats bij het lichtkunstwerk ‘My light is your light’, van Alaa Minawi. Dit kunstwerk is onderdeel van het Amsterdam Light Festival. Het staat opgesteld langs de Nieuwe Keizersgracht, aan de zijkant van de Hermitage. We lopen daar gezamenlijk naar toe vanaf het Stadhuis.

Zet in je digitale agenda: Webcal


Waarom Waken?

De situatie en de vooruitzichten van de duizenden vluchtelingen die bivakkeren in de kampen langs  de randen van Europa of onderweg zijn in de Balkan wordt slechter en slechter. Het afgelopen jaar is in Amsterdam door heel wat mensen en groepen actie gevoerd voor het opnemen van 500 minderjarige kinderen, voor een humaan Europees vluchtelingenbeleid, voor de evacuatie van kamp Moria. Er zijn helaas geen resultaten geboekt.

Wij willen laten zien dat er ondanks de verharding in de Nederlandse politiek, in Amsterdam nog altijd veel draagvlak is voor het bieden van veiligheid en het opbouwen van een nieuw bestaan voor asielzoekers.

Wij kijken níet weg voor de situatie langs de Europese grenzen: de Griekse kampen, de verschrikkingen van de vluchtroutes op de Balkan, de pushbacks door de Europese grensbewaker Frontex op de Middellandse Zee. 
Het is méér dan ooit nodig om wakker en waakzaam te blijven. Met maandelijkse waken willen wij de aandacht vasthouden voor de vluchtelingenproblematiek: bij omstanders met wie we in gesprek gaan, bij gemeenteraadsleden, wethouders en de burgemeester, bij de media. 

Van de Nederlandse overheid vragen wij om een voortrekkersrol te nemen om binnen Europa te komen tot een humaan migratie- en asielbeleid.

De gemeente Amsterdam vragen wij het voortouw te nemen richting de landelijke politiek, om méér vluchtelingen uit de Griekse kampen op te nemen, de asielprocedures te verbeteren, een oplossing te zoeken voor schrijnende gevallen en voor de vele ongedocumenteerden.

Ons doel is om de vluchtelingencrisis steeds weer onder de aandacht te brengen, bewustzijn te creëren en uiteindelijk verandering van beleid te bewerkstelligen. 


Wie Zijn Wij?

Wij zijn een groep bezorgde Amsterdammers. We hebben elkaar leren kennen bij eerdere demonstraties in het afgelopen jaar, en we vormen nu het Comité Wake Amsterdam.

 • Christie de Wit 
 • Flip Schrameijer
 • Caroline Siebbeles
 • Tirtsa Lisser
 • Caroline Kruijne

Informatie & Contact

Iedere 3e donderdag van de maand waken wij voor het Stadhuis in Amsterdam, ingang Amstelzijde.

Het programma publiceren we iedere maand

Heb je vragen, suggesties of wil je je aanmelden voor onze mailinglist? Stuur dan een bericht naar:  WakeAmsterdam@gmail.com

Terugblik Voorgaande Waken

Wake Amsterdam | 16 december 2021

Donderdag 16 december is de 3e donderdag van de maand, en omdat we deze regelmaat graag willen vasthouden, zijn we er óók op deze dag, van 18:00 – 19:00 uur.

We hebben géén programma; op deze laatste wake van het jaar gaan we graag met jullie in gesprek. Om terug te blikken en vooruit te blikken, jullie ideeën op te halen, met elkaar te kijken hoe we onze impact kunnen versterken.

Wél is er muziek en we zorgen voor glühwein en iets anders warms te drinken!

 


SPECIALE EDITIE van Wake Amsterdam | 10 december 2021

Wij organiseren deze maand een speciale wake op vrijdag 10 december, de internationale Dag van de Rechten van de Mens.
We sluiten ook aan bij de actie #groenlicht , die op 10 december georganiseerd wordt door de Vereniging van Asieladvocaten Nederland. Tientallen organisaties ondersteunen deze actie.

In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp. Sommigen van hen durven het groene licht niet meer aan te doen uit angst voor repercussies door Poolse autoriteiten. Want mensenrechten gelden altijd en overal, en moeten door lidstaten van de EU gerespecteerd worden als mensen op de vlucht aan, op of over de grens van de EU asiel aanvragen.

Op 10 december zullen we het Stadhuis in groen licht zetten!

Het programma van deze speciale wake:

 • Barbara Wegelin, asieladvocaat
 • Eduard Nazarski, voormalig directeur Amnesty Nederland
 • Sanne van der Kooij, arts en mede-oprichter SOSMoria
 • Ingeborg Beugel, journalist en correspondent voor o.a. De Groene
 • Pieter Wittenberg, hulpverlener en daarom gedaagd voor de Griekse rechter

Muziek: de Jolly Mangos

Moderator: Caroline Siebbeles

 

Wat kun jij doen? Met de actie #groenlicht kunnen we op een mooie en eenvoudige manier laten zien dat er in Nederland bereidheid is om mensen in nood op te vangen. Doe mee door een groen licht in je huis te zetten!

https://www.vajn.org/wp-content/uploads/2021/11/Hoe-maak-je-zelf-een-groen-licht.pdf

Ook kun je het wat grootser aanpakken en contact opnemen met een belangrijk gebouw in je buurt: een kerk, moskee, gezondheidscentrum, e.d. en bespreken hoe dit gebouw in groen licht gezet wordt op 10 december.

 


Wake “Heb uw naaste lief” | 18 november 2021

Thema: “Heb uw naaste lief”, over christelijke waarden en humaan asielbeleid.

Programma:

 • Eest de actualiteit! Op deze 18e november staan de 22 hulpverleners voor de Griekse rechter. Onder hen Sarah, Seán en Nassos, en ook de 74-jarige Pieter Wittenberg die als schipper op een reddingsboot voer. De belangrijkste aanklacht is mensensmokkel. We hebben contact met Lesbos en horen uit de eerste hand hoe de zitting is verlopen.Daarna zullen de volgende sprekers ingaan op de vraag hoe moeilijk het blijkt te zijn om het gebod ‘heb uw naaste lief’ om te zetten in politieke daden.

Sprekers:

 • Gerjan van den Heuvel, fractievertegenwoordiger gemeenteraad Amsterdam voor de Christen Unie
 • Colm Dekker, lekendiaken bij Sant’Egidio
 • Rikko Voorberg, voorganger en activist

Muziek:

 • de New Amsterdam Gospel Group, zingt een aantal nummers.

Moderator: Caroline Kruijne

 


Wake “Criminalisering van hulpverleners” | 21 oktober 2021

Het was een belangrijke wake, we luisterden naar verhalen over hulpverleners die levens hebben gered, en daarmee lange gevangenisstraffen riskeren.

Op 18 november staan in Griekenland meerdere mensen die hulp verleend hebben aan vluchtelingen voor de rechte. Onder hen zijn  Sarah, Sean en Nassos. In totaal zijn er meer dan 20 mensen gedagvaard. De rechtszaak vindt in eerste aanleg plaats in Mytillini op Lesbos.
Niet al deze mensen zullen aanwezig zijn bij het proces. Ook wil niet iedereen in de publiciteit komen. De casus van Sarah, Sean en Nassos, die meer dan 100 dagen in voorarrest hebben gezeten, wordt in de campagne #FreeHumanitarian gebruikt om internationale steun en aandacht te vragen voor deze zaak.

Reactie van één van de bezoekers:

“Ik was geschokt door de verhalen die verteld werden. Hoe in landen als Griekenland en Turkije bewoners en politie in eerste instantie heel erg bereid waren om vluchtelingen bij te staan en hoe dat nu totaal is omgeslagen naar aangeven bij de politie en uitzetting. Deels door de retoriek van de regering, deels doordat hulpverleners worden aangeklaagd, gevangen gezet en veroordeeld tot gevangenisstraffen”.

Reactie van een andere bezoeker:

“Het was goed om er te zijn, dank dat jullie dit doen en het bewustzijn scheppen!!
Ongelooflijk wat er allemaal gedaan wordt om vooral géén vluchtelingen te helpen door regeringen!! Tot de volgende bijeenkomst!!😘”.

Wat kun je doen?

In ieder geval kun je de petitie tekenen: https://chng.it/jHGRZRNNbr
De campagne van #FreeHumanintarians kun je volgen via https://www.facebook.com/freehumanitarians


Wake “Beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek” | 16 september 2021

Op 16 september stonden we voor de vijfde keer voor het Amsterdamse stadhuis om waakzaam te zijn, om solidariteit te tonen met gevluchte mensen wereldwijd. Deze maand stonden we stil bij de beeldvorming van gevluchte mensen in de media en politiek. We zijn geschrokken van de alsmaar harder wordende koppen in de kranten en van de uitspraken die we horen in interviews en in voorbijgang. 

Voor het eerst in de korte en krachtige geschiedenis van wake Amsterdam was er livemuziek, gespeeld door de fantastische DUO DUO band. De wake werd geopend door Caroline Siebbeles. Zie hier de tekst. 

Vervolgens sprak Mei Li Vos, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Ze sprak over storend taalgebruik in de nieuwsgeving over gevluchte mensen. Hierin onderstreepte ze dat we continu moeten hameren op feiten, laat leugens niet voortwoekeren, spreek ze tegen. Maar cancel geen mensen, dan woekeren hun leugens ergens anders voort. 

Hierna droeg actrice Carla Hardy een gedicht voor van M. Vasalis uit de bundel ‘De vogel Phoenix’.

Touria Meliani, wethouder cultuur in Amsterdam, sprak over de identiteit van mensen die gevlucht zijn. Ze had een fotolijstje bij zich met een foto van de jonge statushouder Mohammed, gemaakt door Cigdem Yuksel voor de fototentoonstelling ‘A new beginning’. In de fotoreeks werd aan jongeren werd gevraagd wie ze zijn en willen worden.

De wake werd afgesloten met een prachtig stuk van DUO DUO over de vrijheid.

De zon scheen, we stonden er met veertig mensen, het was mooi.


Protestwake ‘Solidair met de Afghanen’ | 19 augustus 2021

In een angstaanjagend hoog tempo heeft de Taliban Afghanistan in handen gekregen en is 4 dagen geleden Kabul ingenomen. Mensen doen wanhopige pogingen het land te verlaten. We houden onze adem in voor wat er gaat gebeuren. De toekomst ziet er zeer somber uit: vooral aan vrouwen worden alle mensenrechten ontnomen en als de sharia opnieuw wordt ingevoerd, gaat Afghanistan decennia terug in de tijd.

Tijdens deze protestwaken betuiten we solidariteit met álle Afghanen, zij die achterblijven, zij die op de vlucht zijn en zij die elders in de wereld wonen. Wat wij eisen is:

 • dat de Nederlandse regering haar verantwoordelijkheid neemt en er álles maar dan ook álles aan doet om alle Afghanen die hebben gewerkt voor de Nederlandse missies, de Afghaanse NGO-medewerkers, journalisten met hun gezinnen te evacueren en naar Nederland te halen.
 • dat de regering snel nieuw beleid maakt ter bescherming van álle Afghanen die in Nederland asiel vragen

Morwarid Hamidy, een jonge Afghaanse studente en actief bij de Jonge Socialisten, riep in een hartverscheurend betoog op om de Afghanen te blijven steunen.

Flip Schrameijer vertelde het verhaal van Feraidoon, een jonge Afghaanse vluchteling die al jaren onderweg is en in Griekenland is blijven steken. Hij wordt daar opgevangen door de journaliste Ingeborg Beugel. Lees HIER het verhaal.

Femke de Vries van Vluchtelingenwerk Nederland roept de overheid op om onmiddellijk alle Afghanen die op basis van hun samenwerking met westerse organisaties doelwit zijn van de Taliban in veiligheid te brengen en daarbij niemand uit te sluiten.

Don Ceder heeft samen met andere kamerleden meerdere malen kamervragen gesteld, en zegt toe dat zijn partij er bovenop zit om te zorgen dat de regering alle toezeggingen uitvoert.
(NB: in het programma was Kati Piri – PvdA – aangekondigd, in haar plaats sprak Don Ceder – ChristenUnie).

Deze wake heeft veel aandacht van de pers gekregen, zowel vóóraf als achteraf:

 

Aandacht in de media:


Vakantie in Amsterdam maar níet voor mensen op de vlucht | 15 juli 2021

Paul Staal, oud-directeur van Press Now, was de afgelopen maand in Griekenland. Hij was o.a. op Chios, waar achter gesloten deuren de rechtbank lange celstraffen oplegde aan de vermeende brandstichters van kamp Moria. Een proces wat volgens de advocaten en de pers géén eerlijk proces. Verder vertelde Paul over de praktijken van de push-backs, en over de stille omvorming van de Griekse vluchtelingenkampen tot detentiekampen. Met o.a. Nederlands geld (…).
Marieke Koekkoek, tweedekamerlid voor Volt, herkent de verhalen van Paul. Zij benadrukt dat wij als Nederland falen ten opzichte van mensen op de vlucht en ten opzichte van de landen aan de Europese grenzen. Het beleid van Europa wordt gevoed vanuit de lidstaten. Daarom moeten wij vanuit Nederland het geluid laten horen: zorg voor controle over Frontex en zorg er voor dat vluchtelingen gezamenlijk worden opgevangen in de EU-landen.
Ook stonden we stil bij verhalen over vluchtelingen die omkwamen tijdens hun tocht naar veiligheid, en luisterden we naar muziek van Laura Jansen en naar lievelingsliedjes van jongeren uit de vluchtelingenkampen.


Wake in het teken van Wereldvluchtelingendag | 17 juni 2021

Op het zonovergoten plein voor het Amsterdamse Stadhuis hielden we onze tweede wake. Drie bekende actrices: Tamar van den Dop, Carla Hardy en Oda Spelbos lazen de namen voor van 100 vluchtelingen die omgekomen zijn aan de grenzen van Europa. Vervolgens hadden we 2 minuten stilte om de slachtoffers te herdenken. Els van Driel en Mo Ghandour vertelden over Shadow Game. De wake werd afgesloten met een lied.

Artikel in het Parool


De eerste wake | 20 mei 2021

De eerste Wake Amsterdam is een feit! Op donderdag 20 mei stonden we met circa 50 mensen voor het Stadhuis.

Vòòr een humaan vluchtelingenbeleid. Omdat wegkijken geen optie is. Omdat wij willen laten zien dat er draagvlak is.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) sprak, evenals Steven van de Vijver (huisarts en oprichter SOSMORIA) en Marit Törnqvist (schrijver/illustrator).


Agenda


Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

••Gesprek met Kamerleden over pushbacks***

Mis het niet: Eefje Blankevoort, Els van Driel en Mohammed Al Khalefa in gesprek met de vaste Kamercommissie voor veiligheid en justitie over de pushbacks!

De link kan ook gebruikt worden om na 17.00 het gesprek terug te kijken.
MeerMinder

geplaatst: 6 dagen geleden
••Gesprek met Kamerleden over pushbacks***

Mis het niet: Eefje Blankevoort, Els van Driel en Mohammed Al Khalefa in gesprek met de vaste Kamercommissie voor veiligheid en justitie over de pushbacks!

De link kan ook gebruikt worden om na 17.00 het gesprek terug te kijken.Image attachmentImage attachment

MeerMinder

geplaatst: 1 week geleden